Fabrykacja kawy oraz jej klasyfikacja – jaki typ wybrać?

Kawę uprawia się jedynie w niektórych państwach. Jest to niemniej jednak wybitnie dochodowy biznes. Eksportowana jest nieomalże do wszystkich krajów – Europy, Ameryki, Azji. Bodajże wszyscy, w każdym zakamarku na ziemi pijemy kawę. Ewidentnie robimy to na różne sposoby. Jednym kawa smakuje, inni jej nie konsumują, nie piją, wręcz jej nie lubią. Jednak to wyłącznie od nas zależy, od stworzonego przez nas smaku czy gustu czy taką kawę będziemy pić. Jeśli kawę eksportuje się niemal do wszystkich krajów świadczy to, że musi być produkowana w gigantycznych ilościach – i tak również jest w rzeczywistości. Każdego roku produkuje się aż 7 milionów ton kawy. To w gruncie rzeczy wiele. W zależności od tego, gdzie taka kawa zostanie wyprodukowana, z plantacji jakich krajów zostanie zebrana oraz jak zostanie przygotowana zależy jej smak.

A smaki są bardzo przeróżne. Bodajże każdy z nas spotkał się z kawą znacznie bardziej gorzką czy taką, jakiej smak był niemal słodkawy. Kawę należy umieć przygotować – przetestuj kawa ziarnista Peru. Czasami taki napój nie jest zanadto pyszny – musimy go należycie przyprawić.

Na półkach sklepowych mamy niezwykle różnorodne kawy. Zapakowane są one w różnorodne opakowania, pudełeczka, woreczki. W pewnych momentach niezmiernie długo zastanawiamy się zanim wybierzemy tą stosowną. Żeby wiedzieć, jak dana kawa smakuje musimy jej spróbować. Nie ma innego sposobu na sprawdzenie jej smaku. Są kawy analogiczne do siebie w smaku, jednakowoż są również oraz takie całkiem różne.

Kawę wolno poddać klasyfikacji. Rekomenduje się kawy w ziarenkach, kawy rozpuszczalne oraz te, które są liofilizowane. W Polsce najpopularniejsze są kawy rozpuszczalne. Większość z nas pije właśnie takie kawy. Kiedyś nie były one dostępne. Wypada było sprowadzać je z zagranicy – a to nieraz było wybitnie uciążliwe.

Kupowało się w takim razie kawy w ziarnach oraz dobrze przygotowywało do parzenia – mieliło w młynkach do kawy tak, by uzyskać stosowną strukturę takich ziaren, by rozdrobnić je. Nie mogły być nazbyt drobne, jednak oraz nazbyt grube. Każdy sam musiał określić, jaka kawa smakuje mu najbardziej. Dziś mamy niezwykle okazały wybór kaw. Są różnorodne smaki, różni producenci.

Dodaj komentarz