Pochodzenie ziołolecznictwa i typy ziół – co zakupić?

Zioła to grupa roślin, jakie są doceniane za smak, zapach i właściwości lecznicze. Początki ziołolecznictwa są zbieżne z pojawieniem się pierwszego człowieka na Ziemi. Terapeutyczne oraz smakowe przymiotniki roślin były powszechnie wykorzystywane już przez antycznych Greków oraz Rzymian.

Rozumie się samo przez się, że już wówczas rośliny stosowano w celach leczniczych oraz wykorzystywano jako dodatek do potraw, znakomicie poprawiający ich smak. Mamy prawo założyć, iż już nasi pierwotni przodkowie znali i w szeregu przypadków stosowali rośliny, które wzbogacały smak pieczonego.

Nieoczekiwanie dostrzegał też ich lecznicze właściwości – jedne miały właściwości przeczyszczające, powodowały potliwość, rozgrzewały, inne efektywnie tamowały krwotoki, ujmowały ból, przyśpieszały gojenie się ran, a co poniektóre działały jak trucizna. Zdobytą przez tysiące lat wiedzę pierwotni ludzie przekazywali następnym pokoleniom, jakie w świadomie sposób korzystali z właściwości ziół – wypróbuj girl scout cookies auto. Dzisiaj zioła są wykorzystywane w kuchni, jako leki, i dla celów duchowych. Zioła mają wiele zastosowań, w tym kulinarne, lecznicze, lub w niektórych wypadkach są używane dla pogłębienia duchowości.

Niemalże każda część rośliny ma okazję zostać uznana za zioła, w tym liście, korzenie, kwiaty, nasiona, żywica, kora korzeni, kora wewnętrzna (kambium), jagody i niekiedy owocnia lub ewentualnie inna część rośliny. Kuchenne zastosowanie ziół zazwyczaj stosuje części zielone rośliny i przyprawy, wytwarzane z jej nasion, jagód, kory, korzeni oraz owoców.

Zioła kuchenne różnią się od warzyw tym, iż są one wykorzystywane w małych ilościach i mają za zadanie tylko wzbogacić smak danego dania smak, a nie dostarczyć substancji odżywczych, jak szablonowe pożywienie.

Sporo ziół kuchennych to byliny, np. tymianek, lawenda, a inne, takie jak pietruszka czy też bazylia, są sztampowymi liśćmi, co poniektóre są krzewami, np. rozmaryn, lub drzewami (np. wawrzynu) – jest to sprzeczne z botaniczną definicją ziół, która wyklucza rośliny drzewiaste jako rodzaj ziół. Istnieją pewne zioła, takie jak mięta, które są stosowane zarówno do celów kulinarnych, jak oraz leczniczych.

Dodaj komentarz