Wskazówki dotyczące kawy – sprawdź, jeśli kochasz kawę

Od czasu kiedy kawa pojawiła się w nieomal każdym zakątku świata przede wszystkim za sprawą Imperium Osmańskiego nie ma bodajże człowieka, jaki podparłby się temu „szatańskiemu trunkowi”, bezsprzecznie mowa tu o pasjonatach oraz degustatorach, a nie o kimś kto w ogóle go nie znosi. Przez wiele lat ludzie opracowali sporo sposobów na spożycie zwanej w państwach arabskich kahvy. Pobudzające właściwości ziaren pierwotnie budziły sporo kontrowersji w szczególności na Bliskim Wschodzie, ich spożycie pozostało zakazane w roku 1511 w Mekce, a w Kairze dwadzieścia jeden lat później.

Pierwsze kafeterie stawały się w pewnych sytuacjach forami gwarnych dyskusji na temat tego specyfiku, co bardzo niepokoiło sułtanów. U schyłku wspomnianego już uprzednio – szesnastego – wieku wszelkie zakazy przestały obowiązywać, w tym czasie zarazem Imperium Osmańskie jako pośrednik komercyjny stało się wybitnie mocne i zaczęto je nazywać „mocarstwem kawowym”. To za sprawą Turków na lokalne ziemie pod zakończenie siedemnastego wieku od południa trafiła kawa, gdy oni to wtedy piastowali rządy nad Mołdawią. Wielką miłością do kawy pałał zwycięski pod Wiedniem król polski Jan III Sobieski, więc dziś z pewnością moglibyśmy nazwać go kawoszem.

Najpierw uznawana za nieapetyczną, a nawet oraz szkodliwą kawa rozpowszechniła się „na dobre” w kraju wówczas na przełomie siedemnastego oraz osiemnastego wieku, w nadmienionym przedziale czasowym w Gdańsku powstały pierwsze kafeterie nazywane kafehausami – dziś polecamy najlepsza kawa ziarnista. Niemniej jednak mimo licznych protestów przeciwników, zyskiwała coraz to szersze grono uznania, do tego stopnia że A.K. Czartoryski w 1779 roku napisał nawet komedię pod tytułem „Kawa”, a w 1795 ukazał się pierwszy w języku lokalnym podręcznik dla kawiarzy w przekładzie z języka francuskiego. Pierwotnie kawę pito na sposób wschodni innymi słowy czarną oraz bez żadnych dodatków.

Szybko niemniej jednak przyjęły się wersje ze śmietaną, cukrem, a nawet i solą. W dzisiejszych czasach mamy dużo wersji parzenia i podawania kawy. Najatrakcyjniejsze gatunki napoju kawowego kultowe nie tylko w Europie lecz oraz na całym globie to na przykład jedna z wielu: mocca, której bazą jest kawa rozdrabniana.

Dodaj komentarz